Cocktailparty med stjärnor


Edman och Synnerdahl från Livdragonerna vaktade minglet

Richard Herrey, Jacob Stadell och Musse Hasselvall tittade koncentrerat på banskissen.

Musse Hasselvall var en trevlig prick. Hade förväntat mig en kille hård som stål, men det visade sig att han är väldigt ödmjuk och lite av en mjukis. Han har inte ridit så mycket tidigare. Bara kanske ett tiotal gånger tillsammans med sin kompis Jannica Fernström. Det här är något som han tycker är sjukt kul och han hoppas på att kunna fortsätta rida lite då och då när tiden finns. Än så länge är han inte mogen för att köpa en egen häst och att vara medryttare kan vara lite svårt med tanke på att hans jobb är rätt oregelbundet.
Ett tips han fått från Lena Bredberg är att gifta sig med en rik hästtant. I torsdags gick han på Ryttargalan i hopp om att hitta en tjej med cash, dock vet vi inte om det blev någon utdelning eller ej.
Vi frågade vad han tyckte om bubblan som alla hästmänniskor lever i. Fick ett rakt och ärligt svar.
- Jag tycker det är en massa skitfolk som dricker före tävling, säger Musse med glimten i ögat.
Något som han själv inte tycker hör ihop med någon sport. Särskilt inte när det handlar om levande djur.

Richard Herrey berättade att han inte ridit sen globen förra året så förutsättningarna kändes inte som dom bästa men han är en otrolig tävlingsmänniska och kommer ändå ge allt för att vinna. Han påstår att han inte blir nervös för det här är så otroligt roligt och dessutom tycker Richard att det känns extra kul att ha blivit utvald av folket att rida.


Årets komet Maria Bredberg med entourage

Vi frågade Henrik Johnsson vart han varit det här året och han berättade att han arbetat mer i kulisserna och mycket med ryttargalan.
-Jag har aldrig jobbat så här mycket som det här året men jag har aldrig synts så lite. Dessutom har vi fått ett till barn.
Henrik tyckte att det som var roligast i år var att arrangera och leda ryttargalan. Men roligast av allt var ändå att Malin vann två klasser och kommit tillbaka starkt efter att ha fött barn.

Jenny "Velvet" Pettersson var lite pirrig så här nära inpå start. Hon red mycket som liten men nu har hon bara ridit och tränat från september. Jenny tycker det känns fantastiskt kul att rida igen.
-Jag är helt såld, det blir att köpa häst och hela den biten.
Hon säger själv att hon nog egentligen inte är någon tävlingsmänniska. Rid för dig själv, ha kul och gör ditt bästa är Jennys bästa tips. Men hon erkänner ändå att det är klart att hon vill vinna. Fast ikväll tippar hon på Lina Hedlund!


Emma Wiklund red tills hon var 14 år gammal, slutade sen men har ridit sporadiskt på resor. I fredags red hon stafetthoppningen så hon har redan varit inne i arenan och ridit vilket hon tycker känns skönt. Hennes partner i staffethoppningen Henrik von Eckermann gav henne rådet:
-Emma när du tycker att du galopperar max så ska du galoppera snabbare!
Emma tycker att det känns bra att sporten får lite positiv uppmärksamhet i och med stjärnornas hoppning.
-Dessutom tror jag att folk ser oss och tänker: kan dom kan vi!

Tränaren Lena Bredberg med dottern Maria tippar på att Lina Hedlund eller Petra Nielsen kommer vinna ikväll.

Riders Lounge

Backstage finns det en Riders Lounge där alla ryttare får avnjuta både mat och dryck gratis. Det är en de bättre sidorna av ryttarvärlden. Allt som är gott brukar ju vara gratis.

I loungen finns det även ett maffigt fruktbord med en del exotiska frukter från hela jorden. Något för de nyttigare ryttarna som tänker på figuren. Såg smaskigt ut.

Alkohol i mängder. Frågan är om det verkligen är så bra att ryttarna kan hälla i sig detta både före och efter klasserna. Jag tycker att det ger en skev bild till alla som har ryttarna som förebilder. Alkohol och hästar går verkligen inte hand i hand.


Ponnysar


Snart 14-åriga Stephanie Nord och Copper Caramell ska börja rida fram inför finalen i Prins Carl Philips pris.


Snyggt schabrak med orange detaljer från RG.


Matilda Petersson har komponerat ihop färgsättningen själv till ponnyn Miclas Courtney Love.


Söta Agnes Bergkvist lyste upp det lite dystra ljuset med bling på hjälmen, i öronen och runt handlederna.

Mamma Maria putsar stövlarna så de blänker ordentlig.

Snygga hjälmar

Charles Owen AYR8 här i läder. Finns även att beställa i svart, rött och blått läder. Kostar 3900 kr och är enligt oss den snyggaste hjälmen på marknaden just nu.


Den här nykomlingen i hjälmvärlden har blivit väldigt populär. Den går dessutom att specialbeställa efter egna önskemål. Några som bär denna på huvudet är Kevin Staut, Tina Lund och Jur Vrieling som alla tävlade i Globen. Ett tips till er är att kolla in Tinas ordentligt bakifrån om ni får möjlighet till det. Hela hjälmen skimrar. Kostar från 5900 kr.


Direkt från Annexet

Vi gick runt och letade efter en del shoppinggalna människor. De här två tjejerna bar nog på fest påsar. Kanske blir lite träningsvärk imorgon?

Jonna, 23år, till vänster och Malin, 18år, till höger kommer båda från Gävle. De var här och såg hoppningen och hejade som många andra på Rolf-Göran Bengtsson. Deras påsar var fyllda med stalltäcken, skydd, schabrak och en och annan grimma. De hade blivit många impulsköp men några var faktiskt planerade, då Jonna precis köpt en ny häst.

De var nöjda med mässan och tyckte att det har varit en fantastisk dag!


Presskonferens efter förmiddagens Grand Prix

På väg upp mot pressrummet slog vi följe med Svante Johansson och hann prata lite med denna trevliga man. Vi undrade förstås om det kändes lite bittert att se Rolf sladda runt i bilen som Svante var så nära att vinna.  Svante berättade att hans häst, Karamell KS, fortfarande är lite grön så han var helt enkelt jätteglad över att vara dubbelnolla och dessutom hamna på andra plats.
Hellre dubbelt felfri och tvåa än att satsa för mycket, få någon rivning och komma femma eller kanske sexa som Svante mycket klokt sa. Vi fick i allafall reda på att Saint Amour vilar lite just nu och därför inte följde med till globen. Saint Amour räknas förövrigt som den bästa hästen Svanta haft, hitills i allafall! Underlaget fick också god kritik av Svante (och många andra ryttare).


På presskonferansen var det helsvenskt i form av Rolf Göran Bengtson, Helena Lundbäck och Svante Johansson. De är alla tre jättetrevliga och det blev en rolig presskonferens. Mycket tack vare Helena Lundbäck som är en färgstark och rolig person men visst, RGB's närvaro gjorde allting och dessutom verkade han väldigt glad.


Roffe berättade att Casall hoppat fantastiskt på sista tiden så Ninja får passa sig lite om han vill behålla platsen som hans första häst. Den 10-åriga hingsten e:Caretino II är en kandidat till OS i Kentucky 2012 bekräftade Roffe. De tog det väldigt lugnt med Casall som unghäst då känsliga hästar som denna lätt kan tappa självförtroendet om man går för fort fram.
-Försiktigheten får man förvalta väl, menar RGB!
I aveln blir Casall mer och mer populär att betäcka med. På en auktion nyligen såldes en 2,5 årig avkomma för 450 000 euro (!) till Danmark.
På frågan hur han upplevde tävlingarna svarade Roffe att han tyckte att alla klasserna var väldigt snabba, alla ryttarna var taggade att vinna så mycket som möjligt.
-Globen har en superatmosfär och toppen, toppen underlag. Här finns väldigt mycket speciella hinder men hästarna köper det, sa Roffe.
Varför har du dröjt så länge med att komma hit undrade Sarah Thunholm, som skriver för b.la Tidningen Ridsport.
-Jag ville komma redan förra året men hade inga hästar som passade att gå här, blir svaret.
Maria Gretzer berättar då också att det bestämts tidigt med Ulf Rosengren, president för SIHS, att hela EM-laget och reserver skulle vara på plats i Globen i år.

 

Helena Lundbäck är också nöjd med dagens ritt. Hon berättar att hennes häst bara haft licens i tre år och började tävla som 8-åring. Han har hunnit starta 2-3 Gand Prix-klasser innan och han beskrivs som mer försiktig än modig och valacken blir väldigt spänd på tävling. Helena avslöjar också att hon tränat lite hos Roffe och tycker att det känns skönt att ha nån att bolla med.


Snart är det dags för RGB att rida Top Ten-finalen i Paris och slutar han året som en av de 10 bästa i världen får han en egen plats i Världscupen vilket ger Sverige en extra plats i ligan. Det behövs verkligen!


Första hoppningen imorse

Vanns av Malin Baryard och vinstvana Tamina. Vi måste kanske erkänna att vi var lite sega upp ur sängen imorse så det blev inte många bilder från den klassen. Som tur var knäpptes några bilder från prisutdelningen. Det är nästan så att man blir rörd när man hör vår fina nationalsång (och glad över att slippa nederländernas). Tamina är verkligen en fantastisk häst och en riktig kämpe!

Par med vinnarinstinkt!

Sedan var det dags för ponnyhoppning och ponnysar är ju alltid lika söta! Dessutom brukar ponnyryttarna kunna ha lite "flashigare" utrustning än de äldre ryttarna som antagligen inte orkar angagera sig lika mycket. För ponnyryttarna måste ju detta vara väldigt speciellt i allafall, att få rida i globen, så antagligen har dom lagt ner en extra tanke på stylingen.


Vi håller tummarna för att det ska gå bra för vår vän Per B's fina ponny Coral Springs i kvällens final!

Vilka är vi som skriver?


Vi är två tjejer från Stockholm, Erika Sivertsson (till vänster) och Lotten Engbom (till höger) som skriver den här bloggen direkt från globen. Ni kan räkna med att vi kommer rapportera från fler tävlingar i framtiden.
Med på bild även RGB, en klar favorit! Hoppas ni uppskattar läsningen / Erika och Lotten


RGB vann i Globen

Vår absolut största svenska stjärna inom hästvärlden vann sista klassen i hoppningen och kammade dessutom hem meetingpriset. Han har haft en fantastisk helg här i Stockholm med båda hästarna.
Casall har gått bäst med tre felfria rundor vilket gav honom två andra platser och nu segern imorse. Snacka om toppform!
Malaguena La Silla har haft en runda med fyra fel och två felfria rundor, där den ena ritten resulterade i en femte plats.

Två bilar får han med sig hem till Tyskland, en för vinsten i Grand Prix och den andra för meetingpriset. Säkert inte något som händer varje helg. Han berättade under presskonferensen att han hittills har vunnit tolv bilar under sin karriär. Låter underbart att vinna lite bilar titt som tätt.

Här kör han ett ärevarv med den ena bilen från Isuzu. Den är värd cirka 300 000kr, så två stycken ger ju lite pengar. Han visade att han är minst lika bra på att köra bil som han är på att rida. Mannen i passagerarsätet fick hålla i sig för Roffe körde så att det rykte. Banan blev i alla fall väldigt fint sladdad.

 

Det har varit underbart att få se Rolf-Göran Bengtsson i år i Globen. Tror inte att vi är de enda som hoppas att han även kommer nästa år och förgyller vår helg. Inte varje dag man ser en världsstjärna med hans kaliber.


Jur i baren

Igår kväll hittade vi ingen mindre än Jur Vrieling i baren på Globenhotellet. Han och hans hästskötare (står dock lite bakom) var trevliga och sugna på att vara med på bild. Idolbilder är aldrig fel!

 

Han var den enda som kom i vita ridbyxor till festen. Det ska ju ändå synas att han är ryttare. Annars kanske han försvinner lite i mängden och det vill man ju inte!


En bild på Couleur Rubin från lördagkvällens hoppning



När vi såg Couleur Rubin på framridningen blev vi minst sagt lite besvikna. Han såg verkligen inte märkvärdig ut men så fort Ludger började hoppa fram fick man nästan fjärillar i magen, vilka bakben hästen har!
Anledningen till varför Ludger kom först på lördagen är tydligen den att han vabbade för hans lilla dotter var sjuk.


Dagens bästa kameraman

Den här puddingen, Anton Jonsson, träffade vi på bland halmbalarna. Han hängde med Malin Baryard en sväng idag och filmade till ett klipp som förmodligen kommer att läggas upp på Facebook. H&M-We Love Horses är en facebooksida för alla som älskar hästar. Checka in den vettja!

 

Tycker ni som vi? Fritt fram att betygsätta Ante!


Vinnaren Jur Vrieling




Några bilder från hoppklassen






























Ryttarna möter ett fans

Svante Johansson och Kevin Staut tar sig tid och pratar lite med ett av deras fans. Kevin gav henne till och med två kindpussar. En generös man. Sånt här gillar vi att se. Det är viktigt att vårda sina fans med värme och kärlek.

 

Här står Malin Baryard och pratar lite med flickan. Hon fick ett trevligt bemötande från Malin som var mycket mån om sitt fans. Alltid roligt att se!


Svininfluensan - kan drabba även hästmänniskor

De allra flesta ridmänniskor är väldigt nogranna med sina hästars hälsa och om det var så att hästar skulle kunna få svininfluensan hade säkert varenda häst varit vaccinerad. Alla ni ryttare där ute: GLÖM INTE ATT ÄVEN TA HAND OM ER SJÄLVA!
Vem ska krattsa Ninjas hovar om RGB blir sjuk, vem ska mocka Ludgers boxar om Henrik von E insjunknar och vem, ja vem ska pappa Pelle Baryard åka på tävling med om Malin blir sjuk?
Vi har hört runt lite bland ryttarna och hästfolket för att höra efter om de vaccinerat sig eller ej. (Observera att dessa bilder tagits under Ryttargalans senare hälft)

Sylve Söderstrand


-Jag ser det som en självklarhet att ha tagit sprutan. Jag som reser så mycket är extra utsatt och jag vill inte sprida smittan vidare till t.ex cancersjuka personer.

Minna Telde


-Jag har inte tagit sprutan för jag har med största sannolikhet redan haft influensan.

Anders "Andy" Lagergreén


- Jag har inte tagit sprutan fast jag har blivit erbjuden men tackat nej. Inte på grund av brist på intelligens utan det är helt enkelt så att jag inte har haft tid.

Bo Emanuelsson


- Jag har vaccinerat mig men jag blir dock aldrig sjuk. De har tjänat en massa pengar på mig helt i onödan!

Pether Markne


Tyvärr har vi missat att anteckna det som sades. Något oklart om Pether är vaccinerad eller ej.

Henrik von Eckermann


- Jag har uppsökt fem (tyska) läkare som tycker att det är onödigt. Dessutom är jag en otroligt frisk människa.

Helena Lundbäck


- Folk har sagt åt mig att ta den. Jag reser mycket så jag borde ha tagit den men det tar tid att åka och vaccinera sig. När jag var i England var den som mest smittsam där men jag klarade mig!

Alexanders nya sponsor

Horseware är Alexander Zettermans nya samarbetspartner. Han kommer att bli sponsrad med täcken och utrustning både till sig själv och till sina hästar. Frågan om om han får pengar och hur mycket fick vi inte svar på. Det är den enda intressanta frågan för oss, en som tyvärr aldrig besvaras.

 

Vi undrar dock hur det kommer att gå till med två sponsorer som bidrar med täcken till hans hästar. Han är ju sponsrad av RG of Italy sedan tidigare. Kommer hästarna att få gå med dubbla täcken eller blir de specialdesignade med RG of Italy på framdelen och Horseware på backdelen?
Vi väntar med spänning på att se hur detta kommer att lösas.

Jakten på den perfekta kavajen.

Vi jämför kavajer som ser rätt så lika ut. Så välj om du vill spara eller slösa. Vi rekomenderar er att slösa. En kavaj kan man ha ett bra tag, så länge man inte växer eller går upp i vikt då.

Kingsland kavaj 3500 kr. Finns inte så mycket att säga om denna. Den sitter som ett smäck.

 

Jacson kavaj 499 kr. Tyvärr missade vi att knäppa den översta knappen, men passformen är tyvärr inte den bästa. Man får det man betalar för helt ehkelt.

 

Animo kavaj 4499 kr. Den mest exklusiva som vi hittade. Den formar verkligen figuren och är i ett skönt material som garanterar en konstant kroppstemperatur och ger därigenom skydd från både för mycket kyla och värme.

 

Kingsland kavaj 4999 kr. Bra passform och det bästa med den här kavajen är att två kragar med andra färgsättningar medföljer. Du kan alltså själv byta krage med olika färger efter din egen smak för dagen.

Tillbaka till den hemska (enligt oss) kavajen från Jacson. Som vi tidigare skrivit sitter den helt värdelöst. Men smaken är ju faktiskt som baken.


PS. Ursäkta modellens hemska poserande. Det är inte alltid lätt där ute.


Hur man bor billigt på globenhotellet!

Eller ja billigt går det nog inte att komma undan med tanke på att ett enkelrum kostar 2500 per natt men vi har en del stalltips.

 
Ett väldigt "ekonomiskt" sätt att sova. Här finns plats för fem personer till och mycket luftigt utrymme för fötterna. Lyxigt för den som sover längst in som får både sänglampa och fotbord.

På språng

Här är hästskötaren till Rolf Göran Bengtsson och Malaguena La Silla. De har precis varit ute på en liten promenad. Varje gång de ska ut ur Globen måste säga till om det och ha med en Blå Stjärna.

 

Cyklon fick också följa med på en liten tur under bar himmel. Luften är så dålig där inne så det är viktigt för hästarna att komma ut och få andas lite normal luft för en kort stund.

Precis innan agilityn skulle dra igång. Här står Minna Telde och Tinne Wilhelmssom och laddar med sina små söta hundar.

 

Linda Heed till vänster har med sig sin egna hund. Malin Baryard lånar sin hästskötare Saras hund för den här lilla uppvisningen. Schäfern till höger är Helena Lundbäcks hund som pappa Hasse just nu har koll på. (Det är den hunden vi tidigare spanat in på framridningen) Helena är på jakt efter grillkorvar till vovven som en liten belöning.

 

Mor och dotter ska vara med i Barnmatinén. Hästen är mammans och hennes dotter är bara tretton år. Det är deras första medverkan i Globen så vi kunde känna av nervositeten.


Bekräftat!

Stötte precis ihop med Jan Svanlund som berättade att Ludger är på plats! Jippie! Vi beger oss ner mot stallarna och framridningen för att spana efter världsstjärnan och eventuellt få en liten pratstund. Håller tummarna för att Couleur Rubin är med i resväskan!


Globens dressyrkung tackas av!

Det blir tomt i globen utan Briar. Under de senaste åren har han i allafall för oss varit dragningsplåstret i dressyren. När det kommer till dressyren missar vi gärna det mesta men Jan Brink och Briars kür har alltid varit ett måste.


En liten besvikelse att vi inte fick se någon uppsutten tur.


Briars hovavtryck tas för att sparas i wall of fame.


Briar tar uppståndelsen med ro och bryr sig inte om alla fotografer som trängs för att få en bild.


Här lämnar han arenan för gott.


Bak på framridningen vill Briar helst äta upp blommorna.


Det var ett känslofyllt sista möte både för publiken, ryttaren och kanske också för Briar.


Briars hästskötare sen många år tillbaka, Emelie Ahlberg, var märkbart rörd.


Tack för alla fantastiska år!


FEI Grand Prix

Precis som förra året i Globen så dominerade Adelinde Cornelissen och Parzival. Hon sopade verkligen banan och ingen annan var ens nära att ta hennes plats högst upp på prispallen. Det var inte helt oväntat att 30-åringen från Holland till slut stod som segrare. Hela 75.532 procent skrapade hon ihop.

Hennes häst Parzival är en häst med nerver. Prisutdelningar verkar vara något som han tycker är rätt läskigt, men han blir bättre och bättre på det.

Hon berättade att han ofta ser spöken. I början av deras tid tillsammans så kunde han hoppa runt åt alla håll för att han såg obehagliga saker överallt. Han har blivit lite lugnare och visare genom åren och hon tycker självklart att han är en helt perfekt och fulländad häst.

Sen så sa hon att Globen är en fantastisk arena att rida i med en helt underbar publik. Det är visserligen en bra bit för henne att åka men hon tyckte att det var värt "besväret". Upplevelsen att rida här väger upp den långa resvägen.

 

Holland hade hand om de tre platserna på prispallen. På andra plats kom Aat von Essen på Premier, fick sammanlagt 70.0 procent. Tredje platsen tog Christa Laarakkers på Ovation hand om. De var inte så långt ifrån andra platsen och fick 69.83 procent.

Bästa svensk var Minna Telde på Don Charly 1052 som fick 67.021 procent.

 

Holland var helt enkelt bäst idag. Väldigt passande med tanke på att de är årets partnerland här i Globen. Ett stort grattis till pristagarna!


Kelig häst och trevlig hästskötare

I en spolspilta (i en container) hittade vi Geir Gulliksens supersöta häst Lord II Z och hans trevliga hästskötare Beata. Vi fick en liten prat- och klappstund medans Lord tjuvåt lite halm.

Beata berättade att hon jobbat åt Geir i hela elva år! Mycket att göra, oregelbundna arbetstider och lite tid hemma anser hon vara några av de få negativa sidorna med jobbet som hästskötare. Det positiva är de gulliga hästarna(som Lord), att få se stora delar av världen och gemenskapen med de andra hästskötarna. Ofta är det samma gäng som ses helg efter helg på de stora tävlingarna runt om i Europa.
Favorithästen Cattani såldes nyligen och då är Beata extra glad att Lord, en favorit sen länge, finns i stallet. Han tävlades först av Geir för några år sedan, såldes sedan vidare för att senare köpas tillbaka av familjen Gulliksen. Till vardags är Lord egentligen Geirs dotter Victorias häst men när det är tidshoppningsklasser tar Geir med sig hästen till tävlingar.

 

Victoria Gulliksen och Lord II Z.

Vi håller tummarna för den nya favorithästen ikväll. Gör det ni med!

Rundtur i stallarna

Dressyren pågår för fullt och det märks på framridningen att dressyren är en lugn och harmonisk gren. Det är rätt skönt att det går i lite lugnare tempo så att man hinner med att snappa upp och fota det som händer.


En liten rökkur vid framridningen. Om suget sätter in!

T.o.m den minst hästinresserade skulle kunna gissa sig till vems hästar som står i de här boxarna. Antar att ni vet?

Coola Jessica Kürtens boxar.

En lös hund på framridningen. Praktiskt att kunna "ställa" hunden lite varstans om man t.ex ska tävla.

Game Ready

Nere vid stallen stötte vi på en Blå Stjärna som stod och höll i den amerikanska ryttarinnan Susan Duttas häst Manett DC.  Hästskötaren (som ej är med i bild) berättade att de just nu är bosatta i Tyskland och har varit där och tränat sen i somras. Han tyckte att det var lite tråkigt väder i Europa. I alla fall om man jämför med Florida, som han kommer ifrån. Enligt honom är dock de tyska och de svenska männen snyggare än hemma i USA. Ett stort plus alltså.

 

Hon blir här på bilden behandlad med hjälp av en maskin som heter Game Ready. Den stimulerar och ökar blodcirkulationen med kylan och trycket på benen. Går så att benen inte svullnar upp och minimerar risken av värk. Kan även hjälpa läkningsprocessen, om man nu har ett problem.

På ryggen har hon själva kylsystemet fastsatt med hjälp av gjordar.

 

Det här är själva apparaten där man ställer in temperaturen, tiden och vilken styrka som själva sammantrycket ska ha. Det går en sladd från denna till kylsystemet som sitter på ryggen.

 

Från kylsystemet går det sedan ner sladdar till benpaddarna. Man får då den önskade effekt, som man tidigare ställt in i det stora systemet.
Hästskötaren använde detta i förebyggande syfte, efter Susans ritt. Hästen stod stilla väldigt snällt.

Andra ryttare som använder sig av denna behandling är bland annat Laura Kraut, Beezie Madden, McLain Ward och Debbie McDonald. Ett gäng av amerikanska ryttare. Vi får se när det börjar användas av våra europeiska ryttare, om det inte redan är några som gör det.


Den stora frågan: kommer Ludger?

I Fredagens hoppklasser stod Ludger Bearbaum med på startlistorna men dök aldrig upp. Stor besvikelse om han inte kommer, inte bara för oss utan för alla som sett framemot att se ryttarlegenden in action. Idag har vi fått nytt hopp då han återigen står på starlistorna och då vi kommit fram till att vi sett Henrik Von Eckermann motionsrida Ludgers hingst Rocketman 2. Kanske att Ludger flyger in lagom tills att hoppningen startar i eftermiddag?
Vi har frågat ut dom flesta men alla undrar samma sak: kommer han eller inte?
Lotta Björe som framstod som ett säkert kort och en som brukar ha koll visste inte heller men redan förra helgen i Stuttgart, där hon var på plats för att rapportera från världscupen, hördes rykten om att han inte skulle komma till Stockholm. Nu tänker vi leta reda på den personen som borde veta: Henrik Von Eckermann! Hoppas han kommer med ett positivt besked (och att vi först och främst hittar honom såklart).

Lamour och den häst HvE motionsrider som vi hoppas och tror är Rocketman 2.Förrutom Lamour tävlar Henrik även en till mörkbrun hingst, Captain Fire.

Den fantastiska hingsten Couleur Rubin har tyvärr inte setts till.


I prisrummet


God morgon, god morgon

Globen har vaknat (om den nu någonsin sover)! Igår kväll vid tolv var det fortfarande en person som red på framridningen och det var fullt ös i stallarna. Bakom kulisserna är det lite underjordiskt, inget dagsljus kommer in så det är ibland svårt att känna av vad klockan är. Men mycket sömn lär det inte bli för någon här i Globen! Här i pressrummet är journalisterna redan i full gång men för oss blir det först frukost på Globenhotetellet med utsikt över arenan där ponnydressyren pågår. Igår tror vi att vi såg att RGB åt frukost med sin mamma. Ja om det nu inte råkar vara så att han fallit för en betydligt äldre kvinna efter uppbrottet från Stina Gustafsson?


Självklart mycket strass i annexet







Det var väl ingen som hade väntat sig att slippa bling blinget än?

Slut för ikväll!

Den andra hoppningen för kvällen, Isuzu Cup, är slut. Niklas Arvidsson vann, tyvärr blir det ingen bild på vinnaren, tröttheten har satt in och då är Niklas Arvidsson inte prioriterad att fotografera.

En riktig snygg häst VDL Emmerton riden av Jur Vrieling hamnade dock på bild.


Till och med två gånger. Till allas stora förtjusning.


Vad hände mer? Tina Lund trillade av efter det här missförståndet på sista hindret i omhopningen. Som tur var klarade hon sig från skador.


Isaac verkade lite tittig och protesterade. På just den här bilden sköter han sig :)


Tornesch med Malin i sadeln visade upp sitt snygga jag.


En riktig drömhäst är vad han är! Tror att alla håller med oss.


RGB red lika oklanderligt som vanligt och slutade tvåa i klassen.


Här en fokuserad RGB. Casall La Silla ser ut att vara med på noterna som vanligt.


Vinnaren

Gårdagens stora vinnare på ryttargalan visade att han tänker fortsätta vinna priser. Med 10-åriga cardento-dottern Classic Lady vann han den inledande tidshoppningen. Många snabba rundor och inget snålande med satsningen gjorde klassen rolig och spännande att titta på. Att en svensk vann var såklart extra roligt!





Classic Lady är verkligen supersöt, man vill nästan äta upp henne!




Tidshoppning
































På framhoppningen

RGB fokuserar


Globenvana Tamina tar det lugnt innan start


Jessica Kurten sätter på sig hjälmen i tid innan det är dags att entra arenan


RGB tar igen sig efter ritten medans två ryttarkollegor kollar på de andra på en tv-skärm.





Staffetthoppningen

Staffetthoppningen var precis som man föreställde sig; fullt ös hela tiden. Alla ryttare red som biltjuvar, "kändis" som "kändisryttare". Det var roligt att se att alla verkligen gav järnet. Tävlingen var verkligen på liv eller död, lite med livet som insats. I alla fall för vissa ryttare.

Snabbast var Bygg-Matte och Jessica Kürten. Gasen fungerade mycket väl på hästen Mowitz. Det här paret hade en perfekt timing tillsammans, speciellt vid ryttarbytet. Jessica tyckte att Mattes ridning var "unbelievable". Inte fy skam att höra från en av världens bästa ryttarinnor.


En man som imponerade stort på oss var Musse Hasselvall. Han hade en speciell ridstil och var nära att flyga över sargen vid ett tillfälle. Malin såg väldigt nervös ut och publiken höll andan när han red. Han verkade dessutom ha bra humör och bjöd verkligen på sig själv vid intervjun med Henrik.

Reslutat: 1. M. Carlsson/J. Kürten, Movitz, 0 fel 58.02, 2. E. Wiklund/H. von Eckermann, Katrinebjergs Luciano, 0 fel 64.69, 3. M. Hasselvall/M. Baryard, Quebec, 0 fel 68.89, 4. P. Nielsen/A. Zetterman, Lord Caramba, 0 fel 71.30, 5. R. Herrey/H. Lundbäck, Celine, 8 fel 58.07.

I väntan på staffethoppningen

Ryttarna går banan just nu. Ska bli spännande att se denna nya gren, kommer en liten utvärdering sen. Såg att Emma Wiklund och Bygg-Matte Karlsson stod och hängde på framhoppningen tidigare. Jag kan ha fel men dom såg lite spända ut. Tror att de professionella ryttarna Malin B och co har mer koll på nerverna.

NU BÖRJAR DET!!!

Innan kvällsföreställningen

Det får plats med många människor och hästar på framridningen. Tävlingsryttarna till vänster i bild är Svante Johansson och Helena Persson. Till höger har vi Owe Sandström, tror inte han behöver en närmare presentation.

På plats är även en massa ekipage som laddar inför invigningens start.

 

Jessica Kürten satt på en halmbal precis i ingången till arenan. Vet inte rikigt vad hon väntade på, men visst ser hon allt lite väl ensam ut?

 

Piet Raijmakers satt vid framridningen och konverserade med en annan man. Vi försökte tjuvlyssna lite på deras samtal, men holländska är inte vårt starkaste kort.


Spaning på framridningen

Det finns inte så mycket plats här nere. Ofta är det för många hästar på plats också vilket kan göra det lite snurrigt för de som rider. Särskilt när det står hinder framme. För att inte tala om när fyrspannen är inne och kör. Då är det packat.


Fullt hus i annexet




Trångt, trångt, trångt!


På väg ut i friska luften...

 

På framhoppningen tidigare idag promenerade en stjärna förbi. Det var hästskötaren Ida som kom gåendes med Isaac. Han skulle få turen att komma ut ur Globen en stund.

 

Ida berättade att Isaac är snäll att leda. Därför kan han ledas i grimma (fast självklart med kedjegrimskaft för han kan vara lite pigg ibland).

 

Fin täckesdetalj!


Gillar John Whitaker rött?



Erika gillar i allafall orange


Stort utbud av Anna Scarpati-schabrak



Pris från 699 kr:- Finns hos b.la Charlies häst och hund och Skara Hästsport.


Trendspaning i annexet


Som i en prinsessdröm



Final Agriahoppet

Finalen i Agriahoppet är precis avslutad. Det var sex ryttare av tolv som gick vidare från gårdagens klass. Det är en stilhoppningsup för alla som tränar och tävlar 1,20-hoppning. Startberättigade i Agriahoppet är de ekipage som under 2008/2009 inte startat i 135 cm eller högre klass.

Domare i Globen var Maria Gretzer och Pether Markne.


Först ut var ryttaren Johanna Panzar på Cleveland Ask. Allt flöt på väldigt bra till sista hindret då hon fick ett stopp.

Poäng och omdöme:
Peter Markne: 54,5 p.
Ekipaget föll honom i smaken. Hon hade mjuk ridning, sitter inte för tungt och inte för högt utan är ett med hästen.
Maria Gretzer: 50 p.
Tyckte Johanna hade bra grundsits som är balanserad och trevlig. Har en följsam hand. Red dock lite passivt med dålig inverkan. Hon borde våga bestämma lite mer ver distanserna.
Sammanlagt: 104.5 p (2p avdrag för ett stopp per domare).

Andra ryttaren ut i arenan var Catarina Hadin på sin häst Li-Li. Hon rev hinder nummer sex och sju.
Poäng och omdöme:
Peter Markne: 49 p.
Tyckte hon hade en mjuk ridning men kanske lite för mycket framåtlutad med överlivet. Hon borde kontakta hästen mer på galoppsträckorna. Blev lite för mycket av och på.
Maria Gretzer: 46,5 p.
Enligt Maria hade Catarina en bra början med ett bra tempo. Senare i banan blev det för mycket bromsande med handen.
Sammanlagt: 95,5 p (4p avdrag för två rivningar per domare).

Tredje ryttaren var Petra Carlsson på Shakespeare. Fick tyvärr tre rivningar sammanlagt på hinder nummer två, fyra och sju.
Poäng och omdöme:
Peter Markne: 48,5 p.
Hästen var bättre i munnen idag. Hon hade en bra position och sits men tyckte att hon borde träna på att få hästen mellan skänkeln och hindret istället för handen och hindret.
Maria Gretzer: 46,5 p.
Hon hade bra grundsits och är med hästen hela tiden. Lite dålig inverkan ibland med en gammaldags ridstil.
Sammanlagt: 95 p (4p avdrag för två rivningar per domare).

Fjärde ryttaren Kristofer-Robin Longoni på Rigoletto hade rätt bra flyt men rev hinder nummer fyra. Tyvärr fick han ett stopp på hinder nummer fem, och direkt efter ett till stopp på samma hinder vilket ledde till en uteslutning.
rev hinder nr 4 stopp 9a, och utesluten

Näst sist ut var Alexandra Rolén på  April Haze. Tappade rytmen lite och rev hinder nummer två. Hade en vinglig väg fram till hinder nummer fem men fick till sist över sin häst utan att det skulle bli ett stopp.
Poäng och omdöme:
Peter Markne: 51 p.
Peter gillar det han ser och tycker att hon har en bra position och allting ser väl organiserat. Ryttaren har fina händer och ett bra tramp i stigbygeln. Dock var hon lite för passiv idag och borde varit mer aktiv med bättre självförtroende.
Maria Gretzer: 49,5 p.
Ryttaren hade en bra sits och position. Fin hand, men ibland lite för mjuk. Hon skulle kunna arbeta hästen mer mellan hinderna, vara mer aktiv och försöka använda skänkel bättre.
Sammanlagt: 100,5 p (2p avdrag för en rivning per domare).

Sist ut var Felicia Hultberg på US Sennerin VDL en häst som tidigare reds av hennes syster av Elin Hultberg (Vinnare Ponny EM på Queen 1998).
Poäng och omdöme:
Peter Markne: 59 p.
Bra rytm och galopp. Får bra lägen i svängarna. Behöver fixa till sin stil lite, hamnar ibland i baksug och borde följa med mer i landningen. Hon är ett med hästen och har ett bra flyt hela banan.
Maria Gretzer: 58 p.
Bra känsla för tempo och koll på vart hon har hästen. Ekipaget är samspelta och hon själv är. väldigt fokuserad. Felicias svaga punkt är sitsen över hinderna.
Sammanlagt: 117 p.

Vinnare blev Felicia Hultberg och hon vann hästtransporten Thule Excellence som är värd över 100 000kr. Ett stort grattis till henne. Nu har hon precis som sin storasyster även vunnit en klass i Globen.

Förmiddagens dressyr

Vi fick lite problem med kameran. Batteriet tog slut och Lotten fick lov att åka och hämta hennes laddare som hon hade glömt. Nu är kameran laddad så i kommande inlägg kommer det att finnas rykande heta och fräscha bilder.

Fredagarnas förmiddagar brukar ägnas åt dressyren. Det började med en offentlig dressyrträning där de högst rankade världscupryttarna var med. Den kommenterades av Eric Lette och Jan Fristedt.

Kort efter denna började Champion of the Winners. De deltagande hästarna är 5-6åriga hästar som vunnit Breeders Trophy, Öppna Championatet eller Scandinavian Open.

Öppna championatet 5-åriga hästar: Susanne Gielen – Belamour 1151

Breeders Trophy 5-åriga hästar: Anna Nilsson – Prima Donna

Öppna championatet 6-åriga hästar: Caroline Palmgren – Paridon Magi

Breeders Trophy 6-åriga hästar: Malin Rinné – Scharmeur1167

Scandinavian Open 5-åriga hästar: Minna Telde – Hohenstaufen II 1160

Inhopparen Wladimir O.A 1138 med sin ryttare Pernilla André Hokfelt är ett välkänt ekipage med bland annat seger i Öppna championatet som 5-åring.

Foto: Roland Thunholm

Vann gjorde kanske inte helt oväntat Minna Telda på Hohenstaufen II 1160 på 86,60 procent. Exakt en poäng under Minna landade Pernilla André Hokfelt och Wladimir O.A 1138, alltså på 85,60 procent. Tredje platsen gick till Malin Rinné som satt i sadeln på Scharmeur 1167. De slutade på en poäng under Wladimir O.A 1138, alltså 84,60 procent.


TÄVLING!


Bloggens första tävling är här med massor av fina priser.

1:a pris: Biljetter till valfri show på Göteborg Horse Show för 2 personer
2:a pris: Ett ryktset
3:e pris: En årsförbrukning hovkratsar

För att vara med och tävla ska du fundera på vem du tror kommer bli meetingvinnare i hoppning under helgen. Skriv en kommentar där du anger vem du gissar tar hem meetingpriset, en kort motivering om varför just du ska vinna och självklart behöver vi ditt namn och kontaktuppgifter!

När vi vet vem den lyckliga vinnaren av en bil är här i globen så utser vi en vinnare som får roa sig i skandinavium i februari.

Lycka till!



 


Fredagens program

Idag börjar allting på riktigt. Det kommer att vara fullt ös i arenan från morgon till kväll. Nu är dagen här som vi väntat på så länge.

Tidsprogram:
Fredag 11.00 - cirka 14.00
• Offentlig dressyrträning
• Vinnarnas Vinnare
• MasterClinic - Hubertus Schmidt

Fredag 15.00 - cirka 17.30
• AgriaHoppet final
• MasterClinic JF PIGNON
• Islandshästar

Fredag 19.00- cirka 23.00
• Invigningsceremoni
• Invigningsprogram
• Stafetthoppning
• Internationell tidshoppning
• Frieserkadrilj i svår klass
• Shownummer med holländska varmblod
• Internationell hoppning
• JF PIGNON
• Julavslutning med St Nicholas

Annexet med Ridsportmässan öppade imorse för er som är sugna på att shoppa loss lite. Entrén dit ingår i biljetterna men det går även att köpa en biljett till själva mässan för 60kr vid entré 3.
Öppetiderna för Ridsportmässan är:
Fredag 27 nov 10:30- ca 22:00
Lördag 28 nov 09:00- ca 22:00
Söndag 29 nov 09:00- ca 20:00

Den omtalade buttan!

Presskonferansen om det omtalade ämnet har precis avslutats. Ridsportförbundets ordförande Bo Helander, sportchefen Tomas Torgersen, Veterinären Peter Kallings och generalsekreteraren Carina Sjöberg gick sakligt igenom det som skett, dom beslut som fattats och självklart svarade de på det vi alla undrar: Vad kommer hända nu?

53 länder röstade för detta förslag, att införa tidigare otillåtna substanser av medicinering/behandling av tävlingsaktiva hästar, medans 48 länder röstade emot.  
Bo Helander säger att en stark misstanke finns om att alla länder inte förstod vad de röstade om och kanske därför röstade för, vilket tyvärr gav en majoritet.
I Sverige fortsätter dock vårt eget regelverk att gälla, även på för våra svenska ryttare på internationell mark vilket helt enkelt gör att alla inte tävlar på lika vilkor då medlen är, i allafall om vi får tro Peter Kallings, presteringshöjande.   
Veterinären Peter Kallings menar på att FEI inte gjort/presenterat en grundlig utvärdering av hur den här typen av medicinering påverkar hästen. De antiinflammatoriska medlen gör att hästen inte känner smärta när den hoppar och han är säker på att det kommer påverka hästens skelett och uppbyggnad.  
Landslagsryttarna Peder Fredricsson, Svante Johansson och Royne Zetterman syntes i "publiken".

Royne tror att de flesta svenska ryttarna kommer stödja det Svenska Ridsportförbundets val att behålla våra befintliga regler. På frågan om hästpriserna kommer påverkas negativt i samband med att tv-sändningar dras in och att ridsporten eventuellt inte får deltaga i kommande OS svarar Bo Helander ja på medans hästhandlaren Royne inte tror att priserna kommer förändras.
-Jag vill tänka positivt, säger Royne!
Något annat som kan bli problematiskt, eller i vilket fall mycket svårare, är att hitta sponsorer till tävlingar. Propositionen till Göteborg Horse Show har redan ändrats, nu framgår det mycket tydligare att på svensk mark gäller våra egna regler och därför är de höjda substanserna inte tillåtna över huvud taget.

Torsdagen i bilder

När hoppryttarna hade tid för träning var vi på plats och fotade lite. Intressant att se hur de joggar sina hästar. Många verkar satsa på att ha lösgjorda hästar, något som såklart är en självklarhet. Uppmärksammade att de flesta red på helt vanliga tränsbett och det var faktiskt bara en ryttare som red med gramantygel.


Malin Baryard påpå Tornesch 1042 och hennes hästskötare på speedhästen Tamina.

 

Alexander Zetterman på Isaac. Det är svårt att inte lovorda denna ryttartalang. Hans sits och inverkan är perfekt. Handen och skänkeln är blixtstilla. Hästarna måste vara nöjda att ha honom på ryggen.


Linda Heed på Touch. En häst som går från klarhet till klarhet.

Henrik von Eckermann på Lamour och hans hästskötare på en häst som vi tror kan vara Rocketman, alltså den som Ludger Beerbaum ska rida. Båda är födda 2001. Blivande stjärnor?

Alexander Zetterman sadlar Laetitia. Det märks att hon är en fuxmärr. Hans hästskötare Ida berättade för oss att hon är lite tjurig när de sadlar, borstar och byter täcken på henne.

 

EM-vinnaren Kevin Staut till vänster på Uluxion och Svante Johansson på Caramell KS.

 

Blev även lite trendspaning och Tina Lund var ett givet kort. Hon är verkligen "fotogenuiqe". På huvudet har hon ett fint diadem med en stor svart rosett på.

 

Tina bjöd även på ett par fina stövlar som hon ibland bär privat med ett par jeans. Märket var okänt. Det är inte för intet som Tina är Danmarks svar på Malin Baryard.


God morgon

Här på Enskede IP står alla hästlastbilar parkerade. Det är inte bara en lastbil som står där kan jag lova. Hela planen är full av både större och mindre storlekar. Är säkert många hästskötare som bor i dem. Deras andra hem. Kanske till och med deras första hem med tanke på hur mycket tid som spenderats i lastbilarna.

 

Shuttle Service tar ryttarna och hästskötarna fram och tillbaka från Globen till parkeringen. I år få de åka med bilar från Fiat. Går att jämföra med Audi som används under Falsterbo Horse Show.

 

Från Quality Globe Hotels restaurang kan man sitta och titta på arenan. Det här var under frukosten när det var en öppen träning för dressyrryttarna. Även Jan Brink och Briar var inne och joggade lite inför hans sista uppvisningar i Globen.

Ryttargalans vinnare

Årets häst: Saint Amour.
Övriga nominerade: Scandic, Stand by Me.

Årets bragd: Svante Johansson.
Övriga nominerade JEM-laget i fälttävlan, Helena Persson.

Årets hederspris: Ulla Håkanson.
- Det här var väldigt hedrande, säger Ulla.
Kvällens andra stående ovation.

Horse of Fame: Saint Amour.

Morgondagens stjärna hoppning:
Alexander Zetterman.
Övriga nominerade: Douglas Lindelöw, Stina Lillje.

Morgondagens stjärna dressyr: Jennie Larsson.
Övriga nominerade: Jeanna Högberg, Nina Hofmann.

Morgondagens stjärna fälttävlan och Årets komet: Maria Bredberg.
Övriga nominerade: Jonna Friman.

Årets hästskötare:
Marie Johansosn hos Patrik Kittel, dressyr.
Övriga nominerade: Kerstin Landeblad hos Amanda Landeblad, hoppning. Charlotte Franzén hos Niklas Lindbäck, fälttävlan.

Svenska hjältars pris:
Per Berggren, Lasse Persson, de två männen som räddade livet på Matlda Berggren i Kumla 3 oktober.

Morgondagens häst, hoppning: Chamonix H.
Övriga nominerade: Glory Days.

Morgondagens häst, dressyr:
Paridon Magi.
Övriga nominerade: Santana, Hermes.

Morgondagens häst, fälttävlan: Lehar A.
- Kul att vinna detta pris för andra årgången, säger ryttaren Christoffer Forsberg.
Nominerad: Herta, Still Felicitous.

Årets uppfödare:
Göran Linell, hoppning.
Övriga nominerade: Lisbeth Darell, fälttävlan, Stuteri Stubbäng, dressyr.

Ruter Dams mentorpris: Linda Algotsson, 50 000 kronor.
Chefsutvecklings- och Mentorprogrammet Ruter Dams nyinstiftade MentorPris inom ridsporten delas ut till en kvinnlig elitryttare inom någon av Svenska Ridsportförbundets discipliner. Ruter Dams ledord är affärsmässighet, resultat och kvalitet – egenskaper som ska känneteckna pristagaren. Andra kriterier är att pristagaren under de senaste åren ska ha varit internationellt verksam och framgångsrik samt att hon är en god ambassadör för ridsporten.

Svenska Ridsportförbundets Championattecken
Hoppning: Rolf-Göran Bengtsson
Dressyr: Tinne Vilhelmson Silfvén
Fälttävlan: Malin Larsson
Distansritt: Maria Hagman Eriksson
Körning fyrspann: Tomas Eriksson (ej på plats)
Körning par: Jan Olofsson (ej på plats)
Körning enbet: Lotta Pålsson
Körning ponny par: Ewa Kolmodin-Weijmar (ej på plats)
Körning ponny enbet: Susanne Ankermark (ej på plats)

Veronica Maggio

En av Sveriges bästa sångerskor stod precis på scenen. Ingen mindre än Veronica Maggio. Hon framförde låten "Måndagsbarn", en favorit hos oss. Hon var fantastisk och framförde den med en obeskrivlig känsla.
Kläderna är det aldrig fel på heller. På sig bär hon i alla fall ett par skor från Monki. Ett par randiga. Det känns underbart att få se henne på scenen. Är nog ett av hennes mindre framträdande, inte den största publiken.

 

Nu är det fest på riktigt. Middagen börjar lida mot sitt slut. Veronica avslutar med "17 år". Det kommer bli en bra kväll, det kan jag lova er. Stämningen är hög!


Hästskötare

Vi stötte på två hästkötare i trappan. Det var Marielle Eriksson som jobbar för Douglas Lindelöw och Ida Löfgren som jobbar för Alexander Zetterman. Marielle jobbar hos Douglas samtidigt som hon läser sista året på gymnasiet parallellt med arbetet. Ida jobbar heltid hos Alexander och har gjort det i två år. Båda trivs mycket bra hos sina arbetsgivare och ser fram emot att jobba där länge.

De berättade båda att det är hårda arbetsdagar, alltid mycket att göra och stressigt mest hela tiden. Fast det är inte bara nackdelar, de får ju se världen och ha roligt och uppleva mycket saker. Sen är det otroligt roligt när hästarna som de har hand om vinner. Det är drömmen. Då allting gått i upplevelse. All möda de lägger ner får utdelning.

Idas favorit är Isaac. Han har enligt henne en fin personlighet och blir alltid glad när hon kommer för att ta hand om honom. Han visar verkligen sin uppskattning. Sen kan han ibland bli rädd för lite larviga saker, trots sin ålder.

Marielles favorit är Cliff Hanger för att hon rider honom mest.

 

Man ska inte glömma bort hästskötarna. De är oftast de som ligger bakom en stor del av ryttarnas framgångar. Utan hästskötarna skulle ryttarna inte klara sig.


Just nu....


Allas vår älskade Alexander Zetterman imiterar Rolf-Göran Bengtsson, Lotta Björe, Peder Fredricson, Bo Kristoffersen  och Peter Eriksson på den stora scenen. Mycket skratt och ljuva minnen. I väntan på Årets Uppfödare så underhåller han hela publiken med bravur.
Killen med känslan för hästar besitter även en humor som gör honom till en perfekt komiker. Här kan du se hans uppträdande från Falsterbo Horse Show. Tror att det var hans debut på den stora scenen.

Det räcker inte att charma publiken, även kläderna måste vara perfeka. Här bär Alexander ett par sandaler med strumpor i. Det där som är så förbjudet, men på något sätt passar det in här. Hästmänniskor alltså.


Titta vad vi hittade!!!

En nybliven Stockholmare: Albert Mårtensson!


För att reda ut begreppen pluggar han inte på Handels Högskolan utan på Stockholms Universitet.

Vad tycker du om Stockholm?

- "Tunnelbanan är bra men det negativa är att det är alldeles för mycket folk överallt."

Morgondagens stjärnor:

Hoppning:

Alexander Zetterman
- "Jag säger som Peter Eriksson hade sagt: Har ni upptäckt det redan nu?"



Dressyr:

Jennie Larsson - "Tack till Tinne som tror på mig, stöttar mig och ger mig en spark i baken när det behövs!"



Fälttävlan:

Maria Bredberg - "Tack till pappa som sagt att jag blir arvslös annars och till mamma som sagt att hon kommer strypa mig annars! De är perfekta bobers (bär och betalar). Tack!"

Kvällens snyggaste

Ryttargalan är i full gång. Vi har spanat in de bäst klädda männsikorna på plats. I alla fall enligt oss. Vi blev väldigt imponerade av vissa, medan andra har en del kvar att lära.


Snyggast i år var Maria Attvik som kom i en fantastisk skapelse från Jenny Packman. Känner ni igen den? Denna klänning har Fergie haft på sig lite tidigare. Köpt på Artillerigatan 2. Ursäkta dålig bildkvalitet, men Maria ville absolut inte vara med på bild.


Patrik Kittels dam till höger om honom bar en fin mörkblå klänning. Modern och enaxlad, precis rätt i tid. Kanske hans flamma? Någon som vet. Annars är detta ett hett tips till Patrik själv. Kapa henne nu, eller aldrig. Längst till höger är hans hästskötare, som precis fick priset "Årets hästskötare".

 

Senaste paret i hoppvärlden just nu. Kanske till och med det senaste, Jannike West och Andreas Schou.

 

Maria Gretzer och Rolf Göran Bengtsson hade sällskap tillsammans. Han blir nog utvald till kvällens man. I alla kategorier. Dessutom så bjöd han oss på en del privata poser. Det uppskattades mycket.

 

Lennart Lindelöw gjorde sig bra på bild. Tyvärr så blundade han, men han ser lika bra ut ändå. Mycket fint matchad med rött.

 

Besök från Stureplan fick Ryttargalan i år av ingen mindre än Uffe von Roth. Uffe var fin i sammet, en av höstens största trender. En trend vi såg bland många herrar.

 

Mamma och pappa Zetterman. Föräldrar till två begåvade herrar; Alexander och Daniel. Aisling var fin i en vinröd klänning och en massa bling-bling.

Lisen Bratt Fredricson, Peder Fredricson och Kevin Staut (årets EM-vinnare i hoppning) utgjorde en vacker trio. En stor eloge till Lisen för otroligt trevligt bemötande.

 

Det var tydligen lite populärt att blunda igår när vi fotade. Emelie Broman till höger har på sig den så kallade "mumieklänningen" från Hervé Léger.

 

Äldsta sonen Zetterman med sin vackra dam i en klänning som är från French Connection. Par eller vänner?

 

Pontus Westergren och Jenny Berglund lämnade barnet hemma för att spendera en kväll i Globen. Otroligt fina tillsammans och hon vacker med sina röda läppar.

 

Ett fint par som är rätt okända för oss. Någon som vet vilka detta är? Han är antagligen en militär av något slag.


Onsdag backstage

Själva arenan innan alla genrep drog igång. Den var helt tom. Inte en enda själ så långt ögat kunde se. För en gångs skull är det väldigt fridfullt där inne. Det märks att det bara är onsdag. Lugnet före stormen helt enkelt.

 

Många hästar samtidigt på framridningen. Här är en del av de ekipage som är med i invigningen. Temat är "Europa runt". Här får vi ett smakprov på både tyskar och spanjorer.  Ponnyer från Ekerö Ridskola och de galna gotlänningarna delar på det lilla utrymmet.

 

Islänningarna med stjärnor runt midjan. Vissa var räddare än andra. Det är inte varje dag som man är utklädd på det här settet. Inte så konstigt att en del reagerade ganska starkt på stjärnorna. Islänningarna som vanligtvis brukar vara lugnet själva. Här fick vi se att dessa fyrbenta vänner inte är så avslappnade som vi tror.

 

Shettisarna är mycket omtyckta i Globen. Det här är före genrepet av julavslutningen. De har fått fina benvärmare av paljetter och rosetter i år. En liten nyhet. Väldigt fin outfit.

 

Hästlastbilarna stod på rad för att få komma in och lasta ut allt värdefult. Vi kanske kan fixa ett lite bildreportage om hur det ser ut inne i dessa hus på hjul. Ryttarna är ju oftast på språng så ni kan ju tänka er hur mycket tid som spenderas lastbilarna. Måste bli som deras andra hem.

 

Världens minsta häst, självaste fallabellan är alltid med i julavslutningen. Tre fullvuxna och ett föl kommer att befinna sig i ett litet paket och hoppa ut ur den mitt i showen som en fin liten överraskning.


Direkt från globen

Under helgen kommer vi rapportera direkt från Stockholm International Horse Show från arenan, stallarna, framridningen, presskonferanser, Ryttargalan och självklart mycket, mycket mer! Håll utkik.

De svenska dressyrryttarna som rider i globen

Tinne Vilhelmson Silfvén

Klubb: Djursholms Ridklubb
Född:  12 Juli 1967
Hemort: Upplands Väsby
Hästar med till globen: Solos Carex

Minna Telde

Klubb: Svedens Ponnyklubb
Född: December 19 1974
Hemort: Blentarp
Hästar med till globen: Don Charly 1052



Pia Fälth

Klubb: Strömsholms Ridsportförening
Född: August 6 1966
Hemort: Valskog
Hästar med till globen: Efendi

Charlotte Haid Bondergaard

Klubb: Insjöns Ridklubb
Född: December 7 1967
Hemort: Hörby
Hästar med till globen: Lydanius

Nina Bengtsson

Klubb: Lejondals RF
Född: 1964
Hemort: Eslöv
Hästar med till globen: Ajax två

Emma Karlsson

Klubb: Hogsta Dressyrryttare
Född: 2 April 1977
Hemort: Bromma
Hästar med till globen: Faradera

Anette Christensson

Klubb: Lidköpings Ridklubb
Född: 27 December 1961
Hemort: Vinninga
Hästar med till globen: Normandie JP

 

 


De svenska hoppryttarna som rider i globen


Rolf-Göran Bengtsson
Klubb: Flyinge Ryttarförening
Född: 2 juni 1962
Hemort: Breitenburg, Tyskland
Hästar med till globen: Casall La Silla, Malaguena La Silla


Malin Baryard-Johnsson

Klubb: Söderköpings Ridklubb
Född: 10 april 1975
Hemort: Norrköping
Hästar med till globen: H&M Tamina, Tornesch 1042


Niklas Arvidsson
Klubb: Helsingborgs frk
Född: 1972
Hemort: Klippan
Hästar med till globen: Cyklon 1083, Miss Jacson


Linda Heed
Klubb: Trosa Vagnhärads Ridklubb
Född: 1979
Hemort:  Västerljung
Hästar med till globen: Bee Wonderful, Touch


Svante Johansson
Klubb: Varbergs Ridklubb
Född: 1965
Hemort: Varberg
Hästar med till globen: Caramell KS, Classic Lady


Helena Lundbäck
Klubb: Ekenryttarna
Född: 15 mars 1976
Hemort: Norrköping
Hästar med till globen: Bukowskis 43:an, Bukowskis Belisario


Helena Persson
Klubb: Årsta-Runsten sportryttareförening 
Född: 5 april 1969
Hemort: Västerhaninge
Hästar med till globen: Bonzai H, Chamonix H


Henrik von Eckermann
Klubb: Söderköpings Ryttarsällskap
Född: 1981
Hemort: Hörstel, Tyskland
Hästar med till globen: Billy Owen, Captain Fire


Alexander Zetterman
Klubb: Helsingborgs frk 
Född: 1990
Hemort: Linderöd
Hästar med till globen: Isaac, Laetitia


RSS 2.0